Basın AçıklamalarıHaberlerManşet

İstiklal Marşı TÜRK Milleti’nin ortak değeridir TÜRKÇE OKUNUR!

İstiklal Marşı TÜRK Milleti’nin ortak değeridir TÜRKÇE OKUNUR!

Haziran ayında mezuniyet töreninde İstiklal Marşı’nın okutulmaması ile gündeme gelen Kırıkkale Üniversitesi, şimdi de İstiklal Marşı’nın Arapça okunması ile gündemde. Kırıkkale Üniversitesi Genç Kalemler Topluluğu ile Bilim ve Sanat Topluluğunun Dünya Arapça Günü ile ilgili bugün gerçekleştirilen etkinliğe ait olduğu broşürlerde, İstiklal Marşı’nın Arapça okunmasının da programa alındığı görüldü.Haziran ayındaki mezuniyet töreninde Türkçe okunmayan İstiklal Marşı’nın etkinlik kapsamında Arapça okunacak olması tepki toplarken, broşürün üzerinde “görüldü” kaşesinin olması dikkat çekti.

Atatürkçü Düşünce Derneği Orhangazi Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Sai̇doğlu İstiklal Marşı’nın Arapça okunması ile ilgili Sert tepki gösterdi ; Saidoğlu yaptığı açıklamada Son zamanlarda Türkçeye ,Türk Milletine, Atatürk ‘e ve silah arkadaşlarına yapılmış en büyük hakarettir.

Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı’nda dediği gibi

“Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın;
Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın.
Doğacaktır sana va’dettiği günler Hakk’ın…
Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın. “

Eğitimde gelinen son nokta: Devlet üniversitesinde Arapça İstiklal Marşı! Kırıkkale Üniversitesi’nde Genç Kalemler Topluluğu ile Bilim ve Sanat Topluluğu’nun, Dünya Arapça Günü ile ilgili gerçekleştirilen etkinlikte Milli marşımızın bu şekilde okunması yakışıksız oldu. İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy, dört dil bilmesine rağmen, İstiklal Marşımızı Türkçe yazmıştır. Milli şairimiz, Türkçe’ye her zaman sadık kalmıştır. İstiklal Marşı okunurken yapılan bu uygulama kabul edilecek bir durum değildir. Bu kadarı da fazla. Uygulamayla ne yapılmak isteniyor? Türkiye Cumhuriyettinin anadili Türkçe’dir. İstiklal Marşı da Türkçe okunur. Araplaşmak mı isteniyor?

İstiklal Marşı çevresinde yeni bir tartışma başlatmak isteyenler yıllardır aynı zihniyettir. Tartışmanın aslında bir kıymet-i harbiyesi yok. Anayasanın 3. Maddesi şöyle der: “Türkiye Devleti ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli, kanunda belirtilen beyaz ay yıldızlı albayraktır. Milli marşı İstiklal marşı’dır. Başkenti Ankara’dır.

Anayasanın dördüncü maddesi ise “1,2 ve 3’üncü maddelerdeki hükümlerin değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez” olduğunu belirtir.

Bugün görüyoruz ki tekrar ısıtarak önümüze sürdürmeye çalıştıkları İstiklal Marşı’nın değiştirilmesi de, değiştirilmesinin teklif dahi edilmesi de mümkün değildir. O zaman kıymet-i harbiyesi olmayan böyle bir tartışmaya neden değinildiği sorulabilir.Son dönemde her konuda bölünmüş ve parçalanmış olan toplumun, üzerinde anlaştığı tek konu, tek simge, bayrak ve İstiklal Marşı’da, tartışmalarla bölünmektedir.

Milli Mücadele, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temellerinden biridir. Bu temel, ülkemizde yaşayan bütün insanlarla birlikte atılmıştır. İstiklal Marşı’mız, o temelin şiir diliyle bir anlatımıdır. Buna göre İstiklal Marşı’mız, Türk milletinin ortak bir metnidir. Bu metinde ortak duygularımız dile getirilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni anlamak ve sahiplenmek, İstiklal Marşı’mızı doğru anlamakla mümkündür. Onu doğru anlamanın yolu, doğduğu tarihsel ve toplumsal bağlamı içinde ele almak ve değerlendirmektir.

Bize düşen görev İstiklal Marşını sadece okuyup ezberlemek değil milli mütabakat metnimizin mana ve ruhunu anlayıp hissetmek ve yaşatmaktır. Mehmet Akif’in dediği gibi ‘’Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın.’’

“Bilelim ki milli benliğini bilmeyen milletler başka milletlere yem olurlar.”

Mustafa Kemal ATATÜRK

Türk Milleti Adına

İsmail SAİDOĞLU
Atatürkçü Düşünce Derneği
Orhangazi Şubesi
Yönetim Kurulu Başkanı

#istiklalmarşımadokunma

İstiklal Marşı

İsmail Saidoğlu

Atatürkçü Düşünce Derneği Orhangazi Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir