Manşet

İznik Gölü, Orhangazi ve Çevre Sorunları Konuşuldu

İznik Gölü Havzası ve Orhangazi’yi İlgilendiren Planlar ve Çevre Sorunları Konulu Konferans Atatürkçü Düşünce Derneği Lokalinde yapıldı. Çevre Avukatı olarak bilinen Av. Erol Çiçek’in sunumlarıyla yapılan konferansa siyasi parti temsilcileri, STK yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Fındıklı Mahallesi’ne yapılması planlanan cüruf depolama tesisinin de konuşulduğu konferansta İznik Gölü koruma bandı ve yapılması gereken eylemler de soru-cevap şeklinde konuşularak fikir birliği oluşturuldu.

Çevre Avukatı olarak bilinen Av. Erol Çiçek tarafından yapılan konuşmalar sonucunda; Hem ilçemiz Fındıklı Mahallesindeki Curuf alanı hem de İznik-Aydınlar Köyü Dibek mevkiinde kurulması düşünülen Çinko- Bakır- Kurşun maden ocağı için Bursa ve civar bölgelerde faaliyet gösteren doğa ve çevre savunucusu kurumlarla ilişkilerin sıklaştırılması, Orhangazi ve İznik Çevre ve Yaşam Platformunun felsefesini benimseyen kurumlar ile birliktelik sağlanarak Orhangazi ve İznik’in doğa, çevre ve gölüne sahip çıkacak adımların atılması kararlaştırıldı.

GÜNDE 216 KİLO DİNAMİT PATLATILACAK

Aydınlar köyünde kurulması düşünülen maden işletmesinde günde 216 kilogram dinamit patlatılacak. Bu patlamalar ile yeraltı su kaynaklarının yatakları değişecektir. Maden bölgesindeki evlerde kalıcı hasarlar oluşacak, maden için yeraltından çıkartılan 480 bin ton maden pasası için 34 dönüm alan ayrılacaktır. Pasadaki ağır metaller toz bulutu olarak havaya karışacak, yağmur ile asit yağışı olarak zeytinliklerin üzerine yağarak tarım arazilerine geriye dönülmez sorunlara yol açacaktır. Pasa alanı için belirlenen bölge İznik gölüne eğimli bir alandadır. Yağışlar ile birlikte yeraltı sularına karışarak İznik gölünde büyük tahribatlar yaratacaktır. Orhangazi Fındıklı mahallesinde kurulmak istenen Curuf alanı ve İznik, Aydınlar köyünde kurulacak maden ocağının doğa ve insan sağlığı üzerinde yarattığı tahribata, bu sorunlardan kaynaklı hızla artacak kanser vakalarına dikkat çekerek Aydınlar köyünde kurulacak maden işletmesinin pasa atım alanındaki ağır metallerin yeraltı ve yerüstü sularına bulaşması sonucu ciddi hastalıklara, doğada geri dönülmez tahribat yaratacağına, İznik gölü havzasında yaşamı da tehdit altına alacağını savunmaktadır. Bu doğrultuda İznik gölündeki kirliliğin artacağı, göle girilemez duruma geleceğini savunmakta ve ‘’İZNİK’TE MADENE HAYIR’’ mücadelesinin yükseltilmesi gerektiği vurgusunu öne çıkarmaktadır.

MADEN SAHASI İZNİK’TEN DAHA BÜYÜK

Yapılması düşünülen maden ocağı başta Aydınlar köyü yerleşim alanını vezeytinliklerin tamamını, Derbent köyü yerleşim alanının yarısını ve zeytinliklerin tamamını kapsayacağından, günde 216 kilogram, ayda ise 5.616 kilogram dinamitin patlatılacağı, patlama ile çıkan tozun orman ve zeytinlikleri toza bulayacağı, yapraklarda oluşan tozlanmanın ağaçları yok edeceği görüşü öne çıkmaktadır.

İZNİK GÖLÜ STRATEJİK SU KAYNAĞIDIR

Türkiye su bakımından sanıldığının aksine fakir bir ülkedir. Bilinçsiz su tüketimi, vahşi tarımsal sulama ile Türkiye riskli ülkeler kategorisinde yerini almaktadır. D.S.İ İznik gölünü stratejik su kaynağı olarak belirlemiştir. İznik gölü havzası 1/100 binlik plana göre su toplama havzasıdır. Bunun yanında önemli doğa alanı, tatlı su alanı, kuşların yaşam alanıdır. Böylesine öneme sahip göl havzası maden ocağından gün yüzüne çıkacak ağır metallerle ciddi bir risk altına girmiş olacaktır. Orhangazi’me ve İznik’e dokunma’’ diyerek, tanıtım ve bilgilendirme toplantısında bahsedilen soruların ve bu soruların çözümü ışığında toplanmış ve yukarıda işaret edilen kararları alındı. ADD Orhangazi Şubesi Başkanı İsmail Saidoğlu yaptığı konuşmada ise; konuşmacı Av. Erol ÇİÇEK’in sunumu. İle gerçekleşen; Orhangazi’li duyarlı halkımız, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin katılım sağladığı toplantıya katılan herkese teşekkür ediyoruz. Dedi.

İsmail Saidoğlu

Atatürkçü Düşünce Derneği Orhangazi Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir